lauantai 7. helmikuuta 2015

Hammaspohdintaa ja syöntikuulumisia

Töissä ollessani olen alkanut ajatella hampaiden kunnossapitoa aivan eri näkökulmasta kuin ennen. Todella monesti vastaanotolle tulee potilas perus hammaskivenpoistoon ja suutarkastuksessa huomataan puutoksia ja poistettavia hampaita. Jos taas ei ole hammaskiveä niin ainakin jonkin asteinen ientulehdus. Olisi suositeltavaa, että koiran hampaat tarkastettaisiin noin kerranvuodessa ihan anestesiassa. Nyt moni varmasti kauhistelee, että eihän ihmiselläkään ole suositeltavaa tarkastaa hampaat kuin noin kerran kahdessa vuodessa. No ihmisethän pesevät päivittäin hampaansa. Kuinka monesti peset koirasi hampaat? Minä voin ainakin tunnustaa, etten pese päivittäin.

Koiran hampaanpinnalle kertynyt plakki (bakteerimassa) aiheuttaa ientulehdusta. Plakkia kertyy hampaanpinnalle päivittäin, kuten ihmiselläkin.Jos sitä ei harjaa pois, tämä inhotus kivettyy hammaskiveksi. Ensimmäisinä oireina huomaat koirasi ikenien punoittavan ja hengityksen hajun pahenevan. Tässä vaiheessa hälytyskellojen tulee soida ja varata aika hammastarkkiin ja sitä kautta hammaskiven poistoon. Jos kuitenkinkoiralla on ientulehdus ja hammaskiveä on paljon, eikä asialle tehdä mitään tulehdus leviää hampaiden tukikudoksiin.Tämän seurauksena on parodontiitti. Parodontiitin seurauksena  hampaan kinnitys- ja tukikudokset heikentyvät ja hammas alkaa heilumaan - pudoten lopulta pois. Parodontiitin aiheuttama tulehdus heiluvine hampaineen on koiralle kivulias tila, joka vaatii aina säännöllistä eläinlääkärin hoitoa.
                                                                 Kuva : www.nuottaniemenelainlaakari.com

Parodontiitti on krooninen sairaus, josta koirasi ei enää parane. Hoitamattomana se aiheuttaa ongelmia koiran yleisessä terveydentilassa, heikentää vastustuskykyä ja tulehdus leviää pikkuhiljaa koko suun laueelle. Jatkuva plakki hampaiden pinnalla ja ientaskuissa toimii valtavana bakteerivarastona, josta tulehdus voi levitä veriteitse muualle elimistöön. Sydänläppien ja munuaisten tulehdukset ovat hyviä esimerkkejä suusta lähtöisin olevasta tulehduksesta.

Kotihoitona ientulehdusta ja hammaskiveä vastaan on hampaiden säännöllinen harjaus (joka kannattaisi opettaa jo nuorelle pennulle), ruuan tarjoaminen kuivana (ei turvotettuja nappuloita) ja pureskeltavat luut. On olemassa myös koirille tarkoitettua suuvettä (Hexarinse), joka edistää ienterveyttä, sekä hammaskiveä ehkäisevä PlagueOff.


Kamun ruokahalu on taas kohentunut kun liikuntaa on lisätty. Se syö kaksi kertaa päivässä, aamupala on 1/4 päivän ruokamäärästä ja illasta syödään loput. Racinel on kelvannut edelleen hyvin ja lisänä olen antanut RC:n Gastro Intestinalin märkäruokaa vähän liemenä, koska muuten se nirsoilee PlagueOffinsa ja Multidogin pois ruuistaan.

Otin töistä lainaan Kamulle muutaman hammaskivenpoisto instrun manuaalista poistoa varten, mutta pojalla oli niin vähän kiveä, ettei niitä paljoa tarvittu. Tässä kevään korvilla otan koiran mukaan töihin ja tarkastetaan suu sitten huolellisemmin ja poistetaan kivet ihan koneella. Nyt pidemmittä puheitta treenikentille. Pitäkäähän koirienne suunterveydestä huolta!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka usein koiran hampaita sitten pitäisi kotona pestä? Mulle on väitetty että koiran hampaita ei pitäisi pestä vaan antaa pelkästään luita kaluttavaksi jotta hammaskivi pysyisi poissa. Itse oon kuitenkin kotoa oppinut mallin että myös koiran hampaita kuuluu pestä ja omalta koiraltani pyrin pesemään ainakin kerran kuussa. Lisäksi sitten toki saa luita järsiä.

Ronja kirjoitti...

Heippa! Koiralle muodostuu bakteerimassaa eli plakkia hampaan pinnoille päivittäin, eli aivan kuin ihmiselläkin. Raakaruualla oleva koirahan järsii rustoluita ja muuta paljon useammin kuin tavan nappulalla oleva, joten niillä plakki saa kyytiä varsinkin takaposkihampaista, kun joutuu tekemään töitä kalutessaan luita. Koiran hampaita ei voi pestä liikaa. Vaikka peset aamuin illoin niin ei siitä haittaa ole. Mä olen nyt pessyt Kamulta pari kertaa viikkoon ja muuten se saa dentastix tikkuja, luita ja nappulat kovina. Tälleen hammaskivi on pysynyt hyvin kurissa, mutta koira on kuitenkin jo viisi vuotias, joten aion käyttää vielä ihan hammastarkastuksessa ja hammaskivenpoistossa mitä en manuaalisesti kotona saanut poistettua. Hiemanhan sillä on tummunut varsinkin P3:set, joten varmasti hyvä aika käydä ihan laitteilla poistattaa kiviä. :) Vinkkinä annan koirille kehitetyn hammastahnan, jossa on hyvä maku. Se voi olla joillekkin koirille mieluinen, jos ei muuten harjauksesta pidä.

katikki kirjoitti...

Mulla ei oo koskaan tarttenu pestä koirien hampaita, ne syö raakaa joten luut kuuluvat olellisena osana ruokavaliota - ja samalla hammashuoltoa. Sirpillä olen ottanut semmosesta kohtaa ite, minne luut ei kykene! :)

Syksyaikaan kun luita saadaan todellapaljon, niin koirilla tulee oikeen superhuoltoa kun saavat yöt läpeensä jyrsiä hirvenroppia :)

Ronja kirjoitti...

Se on kyllä huippua jos voi syöttää raakaluita:-) Kamu herkkisvatsa on taas ollut vähän huono raakojen luiden kanssa. Silloin tällöin pystyy niitä syömään, joten täällä jynssätään sit harjalla. Olen myös irroittanut kiveä manuaalisesti kuten sanoit. :-)