torstai 21. tammikuuta 2016

Onko koirasi ruokinnasta tullut sinulle liian vaikeaa?



Koiran ruokinta on vuosi vuodelta muuttunut entistäkin tieteellisemmäksi ja on halutessasi verrattavissa ydinfysiikkaan. Sinua syyllistetään huonolaatuisen hiilarinappulan, joka myös täysravintona tunnetaan, syöttämisestä koirallesi. Mutta samalla netti on pullollaan keskustelupalstoja, jossa raakaruokinta saadaan kuulostamaan rakettitieteeltä, jossa on osattava laskea monella eri kaavalla koirasi vitamiinien ja hivenaineiden saanti kymmenestä eri purkista koska se ei saa sitä ja tätä tästä ja tuosta. Väkisinkin tulee sellainen olo, ettei koiraa ihan kuka tahansa osaa ruokkia oikein. Ja älä vaan mene kysymään neuvoa mistään äläkä keneltäkään, sillä sinut lytätään samantien huonona koiranomistajana ja tietämättömänä tollona jonka ei pitäisi edes kyseistä lemmikkiä omistaa.

Ehkä hieman kärjistettyä, mutta välillä olen niin kyllästynyt ihmisten käyttäytymiseen kun joku kysyy koiran ruokkimiseen liittyviä kysymyksiä. Eikö kysymyksen taustasyy ole kuitenkin se tärkein? Kysyjä haluaa tietää enemmän lemmikkinsä ruokinnasta ja ehkä ohjaa sitä oikeaan suuntaan jos saa kysymykseensä hyvän ja perustellun vastauksen. Mielestäni Maaseuduntulevaisuus kirjoitti hyvin aiheesta (Maalaisjärki unohtunut koirien ruokinnassa) viime vuoden loppupuolella. Ihmisillä on suuria ristiriitoja koiran ruokinnan ja koiran fysiologian/anatomian suhteen. Olisi suotavaa, että jokaisella lemmikin omistajalla olisi jonkinlainen tietämys siitä, että esimerkiksi koira on lihansyöjä ("Jokaisen koiranomistajan ei ole tarpeen tuntea koiran fysiologiaa ja anatomiaa läpikotaisin, jotta hän saisi pidettyä lemmikkinsä hengissä ja tyytyväisenä. Tarkka perehtyminen vitamiini- ja hivenainetarpeisiin ei ole myöskään välttämätöntä.") ja sillä on verrattaen lyhyt suolisto kasvinsyöjään verrattuna. Koiran suolisto on tottunut työskentelemään nopeasti ja tehokkaasti. Koiran elimistö hyödyntää huonommin kasviperäiset tuotteet, sillä lihan proteiinista koiran elimistö saa käyttöönsä aminohapot, joita se itse käyttää proteiinituotantoonsa.

Koiranruokateollisuus on kehittänyt vuosien mittaan mitä erikoisempia ruokavalioita mitä ihmeellisimpiin käyttötarkoituksiin. Samalla koirien allergiat ja kaikenmaailman hiivatulehdus kierteet ovat kukoistaneet. Kuivamuonaa sen enemmän herjaamatta (kuivaruuista löytyy myös laadukkaita tuotteita kun osaa katsoa oikeita asioita pussin kyljestä) todettakoot vain, että onhan se helppo tapa syöttää koiraa.

Itse pidän koirieni ruokinnan kulmakivenä monipuolisuutta ja tietoisuutta siitä mitä koirilleni syötän. En itsekkään laske jokaisen suupalani ravintosisältöä ja suhteuta syömääni kuluttamaani energiaan. Tiedän  että sellaisiakin ihmisiä on, joten miksei sellaisia koiranomistajiakin voisi olla? Itse en kuulu heihin. Koirani on syönyt välillä pelkkää raakaruokaa ja joskus jopa pelkkää nappulaakin. Tällä hetkellä ruokintamallini on noin 50/50 malli, josta olen pyrkimässä kovasti jälleen pelkkään raakaan. Tämä siksi, että olen koiraani tarkkailemalla todennut sen sopivan sille paremmin. Tarkkailen koirieni painoa, karvanlaatua, ulosteen laatua ja määrää, suunterveyttä, ruokahalua, silmien ja korvien terveyttä ja jopa polkuanturoiden kuntoa. Kyllä, tarkkailen ulkoisia ominaisuuksia enkä mittaile keittiö vaa`an kanssa joka ilta jauhoja ja pillereitä. Koirieni ruokavalio koostuu siis tänä päivänä puolet RC Gastro Intestinalista (laadusta en lähde kiistelemään, olen todennut tämän toimivan meillä) ja puolet raa`asta. Raakaruoka pitää sisällään pääsääntöisesti kana-kalkkuna-hevonen raaka-aineita. Broilerin siipiä ja naudan rustoja koirat pureskelevat myös lähinnä suun terveyden takia. Luu-aterioista Kamulla menee välillä maha hieman kovaksi, joten nyt minulla on testissä niinä päivinä pellavarouhe tuomaan ruuansulatukseen hieman kuituja. Liha-pötköt ovat 500g aterioita tai mixejä Hurja Barffilta, joissa on mukana sisäelimiä, kasviksia, merilevää ja luuta murskattuna. Ruokakuppiin laitan myös jokapäivä omega öljyn ja pari kertaa viikossa koirani saavat myös kananmunan.

Hurja-sarja on meillä testissä ja tuntuu maistuvan karvakorville hyvin. Itse pidän näistä valmismixi-ateria pötköistä, sillä niissä on helposti ja monipuolisesti eri raaka-aineita koottuna. Hurjan lihat ovat sitäpaitsi suomalaisia, joten haluan tukea myös kotimaisuutta. Tämän lyhyen kokemukseni jälkeen voin suositella.

Mielestäni raakaruokinnassa ruokkijan tulee tietää myös niistä vitamiineista jokin perustieto. Lähinnä mistä saa mitäkin ja se, että millaisia oireita jokin puutos aiheuttaa. Kun koiranlukutaito ja maalaisjärki on mukana monipuolisessa ruokinnassa niin ei siinä paljon voi metsään mennä. Lähinnä toivoisin meidän ihmisten olevan ihmisiä toisillemme. Moni kallisarvoinen neuvo menee hukkaan jatkuvana syyllistämisenä ja huono keskustelunlaatu sammuttaa innokkaammankin kokeilijan mielen. Koira pysyy kyllä hengissä melkeinpä perunankuorilla, mutta kaikilla meillä on varmasti päällimmäisenä mielessä nelijalkaisen ystävämme hyvinvointi.

Olet mitä syöt.

9 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Hyvä teksti! Olen itse kirjoittamassa juuri saman tyyppistä.. Otsikko tosin ei mielestäni sopinut jotenkin tekstin sisältöön..? :D

Ronja kirjoitti...

Kiitos, lukisin mielelläni aiheesta:) Pohdiskelin otsikkoa ja muutin sitä hieman. Parempi? ;)

tuuli kirjoitti...

Mie oon ollut kyllä erittäin positiivisesti yllättynyt miten ystävällistä apua olen saanut esim Katiskasta. Nuorena koiraharrastajana ei todellakaan ole itsestäänselvyys saada neuvoja joissa ei haukuta, lytätä tai yksinkertaisesti ignoorata. Toki aina löytyy joku joka on erimieltä mutta yhtälailla löytyy niitä jotka oikeasti haluaa auttaa ja neuvoa kokematonta. Meillä koirat syö myös 50/50, joskus pääpaino nappulalla. Lihana menee nyt vain broileria koska haluan totuttaa koirat rauhassa yhteen sopivaan lihaan ja sitten pikkuhiljaa tarpeen mukaan lisätä jokin muu liha, vaikkei sillä muuta väliä ole kuin vaihtelun kannalta. Lisiä meillä menee sinkki jokapäivä ja d kerran viikossa. Sama setti siis mitä itse syön. Tämän takia tykkään 50/50 tyylistä, ei tarvitse montaa purkkia ja meillä nappulat sopii kiireiseen aamuun ja illalla voi hifistellä halunsa mukaan jos on aikaa- tai sitten vaan nakata sinkit lihojen sekaan ja antaa koirille.

Ronja kirjoitti...

Mahtavaa! Pidän tyylistäsi kirjoittaa asiaa asiallisesti:-) Tekstini on hieman kärjistetty ja tarkoituksena saada ihmiset ajattelemaan ja jakamaan ajatuksia. Minulla on päätäntävalta julkaisenko kommentteja täällä blogissani ja päätin jo kirjottaessani tätä, että asiattomat kommentit jäävät kokonaan pois. Ihmeekseni niitä ei ole vielä tullut. Kiva kuulla, että olet saanut tietoa ja vastauksia kysymyksiisi eikä ole tullut ns. lytätty olo. Ruokinta tyylisi kuulostaa hyvältä, meilläkin Roki on hieman herkempi vatsainen ja hälle menee parhaiten nuo broilerit ja kalkkuna. Kiitos kommentistasi.

tuuli kirjoitti...

Joo meillä Tildalla nuorempana takana yli puolen vuoden vatsakatarrikierre, ja ihan siksi pikkuhiljaa rauhassa, enkä siksi suosi mixejä, että varmasti tiedän mitä se saa ja mitä se kestää. Ja heti jos oireita ilmenee niin tiedän mistäne johtuu :)

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Mielenkiinnosta kysyn, että miksi noin kallis ja tuhti nappula 50/50 ruokintaan? Gastrossa on itsessään niin paljon tavaraa, että en ainakaan itse enää siihen lisäisi mitään. Kukkarosikin pääsee helpommalla, kun vaihdat nappulan johonkin muuhun vastaavaan. Toki en tiedä koiriesi historiaa, mutta näin äkkiseltään ajateltuna tuo ruokintatapa noilla tuotteilla tulee kalliiksi :)

Ronja kirjoitti...

Hyvä kysymys. Kamu sairasti kolme vuotiaana suolistotulehduksen, jonka seurauksena olimme puolivuotta gastrolla kokonaan. Suolisto parantui todella hyvin ja koira sai kaipaamaani painoa lisää. Ruuan imeytyvyys oli kokeilemistani kuivaruuista paras ja maistuvuus hyvä. Ulosteen laatu ja määrä olivat hyvässä suhteessa. Työskentelen eläinklinikalla, joten saan gastroa hieman edullisemmin, joten olen vähän niinkuin "laiska" lähtemään enää kokeilemaan muuta. Ruuan energiapitoisuus on ollut koirilleni hyvä ja maistuvuus paras tähän mennessä.

Roki söi lihan kanssa aluksi Virbacin Baby Dogia, mutta ulosteen määrä oli aikamoinen ja melkein aina löysä. Vaihdoin jossain vaiheessa Gastro Junioriin ja maha korjaantui samantien.

Tällä hetkellä olenkin pohdiskellut varsinkin kamun suhteen, että kuinka rasvaista lihaa minun tälle herralle pitäisi syöttää jos pyrin pääsemään nappulasta kokonaan eroon? Ongelmana on kuitenkin että koira hoikistuu varsinkin talvella jonkin verran :/

Jenny kirjoitti...

Tuohon edellisen vastauksen kysymykseesi, mä annoin Tuikulle syksyllä kuureina ihan ehtaa lampaanläskiä 150-300g vielä normaaliruuan lisäksi. Tuikku oli tuolloin vielä siis ulkokoira ja herkästi lähti talveksi hoikistumaan, kun keli kylmeni.

Oli mielenkiintoinen postaus :) Ihmiset tekevät ruokinnasta niin huisin vaikeaa haukkuessaan kaikki nappulat ja sen jälkeen selittäessään kuinka tämä ja tuo on vaarallista ja kaapillinen pitäisi olla purkkeja :D

Tuuli mainitsikin jo Katiskan, sieltä olen itse ohjeeni kerännyt. Ja koputan muuta, mutta olen onnellinen, että minulla ei ole herkkämahaisia koiria, sillä olen ruokinnan suhteen aika huoleton. Pääsääntöisesti meillä syödään lihoja, joko Kennelrehun tai Oscarin, riippuen kumpia pääsen hakemaan. Lisinä meillä menee möllerin litku, Vida vahva sinkki ja joskus jos jaksan niin itse jauhettu kalkki ja agrimarketista haettu merilevä. Kai kananmunakin on lisä kun siinä on biotiiniä? Nyt meillä ei mene lisiä, koska kaikki pääsivät loppumaan ja odottelen tilipäivääni ainakin viikon.

Itseasiassa myös lihat loppuivat ja em. syystä en voi hakea niitäkään :D Vilkku auttoi asiaa paljon syömällä Visa korttini... Nappulana meillä on aina varalla JV extra energiaa tai HHC. En näe tarpeelliseksi vaihtaa sen kummoisempaan nappulaan, sillä a) mulla ei olisi varaa siihen ja b) nappula ei tule kuitenkaan olemaan pääasiallinen ruokamme. Nappulat on kuitenkin helppo reissuihin ja retkille ja siihen voi kaupan alennuspakastimista napata kylkeen jotain kätevää.

Lihoina meillä menee pääasiassa (suosin isoja määriä ja pieniä hintoja...) sika-nauta, mutta siihen kylkeen hankin mm. broileria, riista ja milloin mitäkin, jotta ei käy yksipuoliseksi. Sisäelimiä menee aika harvoin, syksyllä keitin treeneihin yhden sydämen? Viime viikolla keitin munuaisen ja pisteitä sai enemmän kyllä tuo sydän :D

Mutta joo, pääasiassa meillä syödään pelkkää lihaa ja vähän vaihdellen siinä välillä nappulaa. Lisiä annetaan silloin kun niitä on ja koirat voi fine. Aivan varmasti joku piipertäjä takertuu nyt siihen miten huonoa nappulaa meillä on ja kun en soseuta koirilleni kurkkua ja porkkanaa, siis omg... Hakekoot itse jääkaapista, jos rehuja haluavat :p

Ronja kirjoitti...

Heippa! Kiitos kattavasta kommentista:) Kamu söi aikoinaan HeviNEUta ja sillä pysyi mun mielestä paino hyvänä. Se oli hieman rasvaisempaa. Tuota lampaan rasvaa en olekaan kokeillut. Hurjalta löytyy sellainen rasvaisempi liha. Ovat ilmeisesti halunneet pitää normipötköjen laadun tasaisena ja tehneet omat satsinsa rasvaisemmista kohdista. Sitä ajattelin kokeilla jos laihtumista alkaa esiintyä.

Herkkä maha on tosiaan hieman hankala aika ajoin. Nyt on ollut pojilla kyllä pakki kunnossa ja omistaja tyytyväinen. :)

Minusta ruokinnan pitääkin mennä niin, ettei siitä tee liian vaikeaa ja osaa katsoa että koira voi hyvin. :)