Kiitos mahtavasta viikonlopusta kouluttaja Erkku Kottonen, ShowHau Center ja valokuvaaja © Ari Hämäläinen!
Tältä koira näyttää kun se tietää pääsevänsä kohta nenähommiin
Mitä Nose Work on?
Nose Work on alunperin USA:ssa kehitetty laji rescuekoirien aktivointiin. Pian kuitenkin huomattiin, miten paljon aktiivinen haisteleminen ja nenän käyttäminen paransivat koirien hyvinvointia ja laji levisi kaikkien koiranomistajien saataville. Nykyisin K9 Nose Work on USAssa nopeasti suosiotaan kasvattanut kilpailulaji, johon on koulutettu jo 5000 koiraa. Suomessa laji on kuitenkin aivan tuore, eikä kilpailuja ole vielä järjestetty lainkaan. Kolmen viikon kuluttua Suomeen on tulossa ruotsalaisia tuomareita kouluttamaan suomalaisia lisää lajin saloihin. Tavoitteena on järjestää jo ensi kesänä ensimmäiset Nose Work kisat Suomen kamaralla.
Kilpailuluokkia on neljä: luokka 1, luokka 2, luokka 3 ja Eliittiluokka. Jokaisessa luokassa suoritetaan etsinnät neljässä erilaisessa osiossa, joita ovat laatikkoetsintä, sisäetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen vaativuudessa. Jokaisessa osiossa on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulisi löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi, jos koira vahingoittaa etsinnässä esineitä, virtsaa rata-alueelle tai jos omistaja käyttää epäasiallisia menetelmiä. Koira voi olla kytkettynä tai vapaana. Myös etsintäaika ratkaisee ja nopeus on valttia.
Luokassa 1 etsittävänä hajuna on eukalyptus, toisessa luokassa eukalyptus ja laventeli, kolmannessa eukalyptus, laventeli ja laakerinlehti. Eteeriset öljyt käyvät huonosti Nose work –lajiin voimakkaan tuoksunsa vuoksi.
Ilmottauduttiin Rokin kanssa ShowHau Centerin järjestämälle Nose Work alkeiskurssille, jossa kouluttajana oli Erkku Kottonen. Kurssille oli ilmottautunut sallittu kuuden koirakon määrä mäyräkoirasta sakemanniin. Roki on ollut ihan pikkupennusta saakka kauhea nuuskuttelija ja ajattelin nenätyöskentelyn olevan sille omiaan, enkä ollut yhtään väärässä. Kurssi oli antoisa ja sain paljon eväitä jatkoharjoitteluun. Ajattelin koota tänne blogiin pienen kotiharjoittelu oppaan teille lukijoille, jotka ette ole vielä tutustuneet Nose Workiin lajina.
Laatikkoetsintä
Laatikkoetsinnässä on yleensä 12 samannäköistä laatikkoa, joista yhdessä on eukalyptuksen haju. Koiran tulee haistella laatikoita ja ilmaista haju vahingoittamatta laatikkoa. Koiran ilmaisutapa voi olla ihan millainen vain, kunhan se on ohjaajan tulkittavissa. Ilmaisun perusteella ohjaaja nostaa kätensä ja sanoo "löytö". Kohdehajun sijainti tulee osoittaa tuomarille.
Aloitimme laatikkoetsinnän salat aluksi opettamalla koirille, että laatikot ovat sikakivoja! Ensimmäisille treenikerroille tarvitset mukaan suuren määrän koirasi lempiherkkuja. Laatikot voivat olla esimerkiksi pahvisia kenkälaatikoita tai vaikkapa muovikoreja (joissa on siis ilmaraot). Levittele laatikoita 3-6 kappaletta lattialle epäjärjestyksessä ja laita jokaisen laatikon päälle muutamia koirasi herkkuja. Koira on usein kytkettynä tehdessään töitä, joten pitkä remmi tai liina on kätevä näissä hommissa. Meillä oli Rokin kanssa jälkiliina ja valjaat, koira sai hyvin tilaa työskennellä.
Kun koira on pari kertaa kiertänyt laatikot, syöden kaikki namit niiden päältä, aletaan hommaa vaikeuttamaan. Jottei koira opi tekemään töitä silmillään vaan aktivoi kuononsa, täytyy laatikoiden päälle laittaa jotain häiriöksi. Meillä oli käytössä jokaisen laatikon päällä pahvisilppua (materiaali sellaista jota koira ei syö) ja yhden laatikon seassa nameja. Näin koira joutuu ottamaan nenän käyttöön löytääkseen syötävät. Ei mennyt montaakaan hetkeä kun koirat hoksasivat nuuskutella kaikki laatikot ja etsiä namilaatikkoa, vaikka se aina vaihtoikin paikkaa.
Nuuskutinuuskuti, Roki laatikoilla ja häntä kertoo sen että tää on KIVAA!
Se haju mahtaa tulla täältä?
Kun koirat olivat hoksanneet, että laatikon olivat aivan sikakivoja ja niiden luo kannatti mennä nuuskuttelemaan, siirryimme eukalyptuksen hajuun. Periaattena oli opettaa haju koirille mieleiseksi ruuan avulla (Pavlovin teoria). Hajuärsyke tarkoitti siis ruokaa. Kun koira söi, se haistoi samalla eukalyptuksen hajun. Eli laatikkoetsintä jatkui aivan samalla tavalla (monta laatikkoa, joiden päällä paperisilppua), mutta nyt namilaatikon päällä oli myös huopatassu johon oli tiputettu pipetilla kaksi tippaa eukalyptus hajua. Näin koira syödessään herkkuja ehdollistuu myös myöhemmin etsittävään hajuun. Huopatassuun tiputettu haju on myöhemmässä vaiheessa kätevä, koska huopatassu imee hajun hyvin itseensä ja siinä on toisella puolella tarrapinta. Näin tassu kiinnittyy hyvin vaikkapa pöydänjalkaan.
Nyt kun namilaatikolla oli mukana myös haju, oli tärkeää että ohjaaja oli ripeästi paikalla syöttämässä koiraa reilulla kädellä ennen kuin koira oli syönyt kaikki namit huopatassun ympäriltä. Tässä on tärkeää syöttää koiralle sen lempiherkkuja aivan huopatassun läheltä, että koira haistaa samalla eukalyptuksen kun syö. Ei aikaakaan kun usempi kurssikoirista alkoi jo aivan kuolata ja nuolla huopatassua (siksi eteeriset öljyt eivät käy!) kun ehdollistuminen alkoi tuottaa tulosta.
Kaiva kaiva, se on tää! Väitätkö että namit muka loppu? -Ehei!
Sitten oli taas aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Nyt koira on yhdistänyt hajun tarkoittavan superhyvää herkkua. Seuraavaksi laatikoiden seassa onkin laatikko jossa on vain eukalyptukselle tuoksuva huopatassu. Tässä vaiheessa ohjaajalla on oltava supernopea namikäsi, sillä kun koira haistaa eukalyptuksen niin namiautomaatti avautuu ja namia saa lappaa koiralle ihan kunnolla mahdollisimman läheltä huopatassua. Jos tässä on liian hidas, koira ei yhdistä hajua mihinkään tavoiteltavaan. Ja tätä vaikeutetaan sitten taas sillä, että huopatassu sijoitetaan laatikon sisälle (tietenkin niin että laatikossa on ilmareikiä) yms.
Laatikkoetsintää kannattaa harjoitella sisällä ja ulkona.
Sisäetsintä
Sisäetsinnässä haju voi olla lähes missä vain aina lattian tasosta 1,8m korkeuteen luokasta riippuen. Hajun sijainti on oltava sellainen, että kilpailuun osallistuneista pieninkin koira pystyy sen paikantamaan. Koiran pitää siis osata etsiä hajua erilaisilta huonekalujen pinnoilta. Aluksi aloitimme jälleen namien etsinnällä, jotta koira osaa etsiä hajua mm. pöytälevyn alta ja tuolin selkänojalta. Namien kiinnittämiseen oli kikkana ihmisten leivän päälle levittämä kinkkupasteija-tahna, jota myydään sellaisissa tuubeissa ihan ruokakaupoissa. Sitä pikkuinen tippa vaikkapa pöydän jalkaan ja nami siihen kiinni niin kylläpä pysyy, eikä haittaa yhtään että koira sen nuolee siitä namin kera.
Ensimmäisellä kierroksella meillä oli pöytä ja useampia tuoleja joihin oli kiinnitettynä nameja mitä ihmeellisempiin paikkoihin. Kaikki koirat hoksasivat todella nopeasti etsiä hankalistakin paikoista. Seuraavalla kierroksella namin vieressä olikin taas huopatassu ja haju. Siitä sitten taas ripeästi syöttämään koiraa kun se bongasi hajun. Tätä voi sitten taas vaikeuttaa niin, että on pelkkä eukalyptuksen haju ja menee vaan tosi nopsaan syöttämään koiraa. :)
Sisäetsinnässä oli minusta kätevämpää pitää lyhempää hihnaa tai liina hieman lyhempänä ettei se mene minnekkään tuolinjalkojen väliin tms.
On tärkeää, ettet avusta koiraasi etsimään hajuja, koska jatkossa sinä et tiedä hajun sijaintia ja näin sinun on luotettava koiran nenään. Etsintään voi olla käsky, mutta kaikki käsiohjaaminen ja muu kannattaa aluksi pitää mahdollisimman vähäisenä, että koirasi oppisi itsenäiseen työskentelyyn.
Voin lämpimästi suositella Nose Workin aloittamista alkeiskurssin kautta. Vaikka olen itsekin paljon tehnyt erilaisia etsintähommia koirien kanssa, tuolta sai kyllä alkuun todella kattavat vinkit ja välttää opettamasta asioita miten sattuu. Tässä on laji, jossa ei nipoteta vaan pidetään hauskaa!
Mukavia nenähetkiä yhdessä!
Kaikki tekstin valokuvat © Ari Hämäläinen, ShowHau Center
___________
Nose Work Finland ry
Hajupuoti
ShowHau Center
4 kommenttia:
Superhyödyllinen postaus, tätä onkin tullut mietittyä et miten olis fiksuinta lähteä opettamaan ihan kotikonstein. Kiitos! :)
Tosi kiva postaus! Tää nose workki vaikuttaa kyllä tosi kivalta. Odotellaan "kotiohje" postausta innolla. :D
www.tottethehavanese.blogspot.fi
Hienoa! Itselläni oli vähän sama juttu (etsin youtubesta videoita), että tein jonkin verran väärin alkuun näitä juttuja. "Valvovan" silmän alla on hyvä aloittaa, että tuo palkan ajoitus ja muu onnistuu. Siksipä tein vielä nyt illalla videon kun opetin Kamulle ekaa kertaa näitä juttuja.
Käy tsekkaa>> https://www.youtube.com/watch?v=6uVGKvGmfBs&feature=youtu.be
Kiitos:) Yritin selittää mahdollisimman hyvin. Kuvailin vielä videon vanhemman koiran ekasta laatikkoharjoituksesta jos tahdot vilkaista >> https://www.youtube.com/watch?v=6uVGKvGmfBs&feature=youtu.be
Lähetä kommentti