Surullisen monta kertaa olen vähällä aikaa törmännyt netissä valokuviin, jossa kysellään ihmisten mielipiteitä murtuneen hampaan kunnosta. Kommenttikenttää selatessani tulee äkkiä huomattua miten diagnoosin tekijät voivat kuvan perusteella arvioida, ettei hammas vaadi poistoa tai sen kummempaa hoitoa. Kommenteissa kerrotaan miten hammas ei vaivaa koiraa ja niin pois päin. Parhaissa tapauksissa olen nähnyt kuvissa pennun murtuneen kulmahampaan ja kommenteissä toinen toisensa jälkeen kirjoitellaan että "kyllä se saa olla noin, siitä se tippuu itsestään pysyvän hampaan tieltä sitten.". Asiasta sen enempää tietämättä ihmiset saattavat antaa aivan päinvastaisia neuvoja kuin mitä pitäisi. Vaikka kyseessä olisi vain maitohammas, on erittäin tärkeää varmistaa, ettei lohjenneessa hampaassa ole juuriyhteyttä. Pahimmassa tapauksessa bakteeritulehdus saa aiakaiseksi pennun pysyvään hampaaseen kiillevaurion, joka olisi ollut estettävissä hampaan kirurgisella poistolla.
"Hammasmurtumat luokitellaan komplisoitumattomiin ja komplisoituihin murtumiin. Komplisoitumattomassa hammasmurtumassa murtumalinja ei ylety hampaan ytimeen eli pulpaan asti, vaan hampaan kruunuosasta lohkeaa kappale joko hampaan pinnan kiillettä tai sekä kiillettä että sen alla olevaa hammasluuta. Komplisoituneessa hammasmurtumassa hampaan kruunusta lohkeaa niin suuri kappale, että hampaan pulpa paljastuu." Hammas voi murtua omistajan huomaamatta rajuissa leikeissä tai koiran purressa jotakin kovaa. Joskus hammas murtuu onnettomuuden tai vaikkapa koiratappelun seurauksena. Nuoren ja terveen koiran hyvin tuore hammasmurtuma (murtuma tapahtunut 48h sisällä) on mahdollista hoitaa niin sanotulla pulpa-amputaatiolla, jossa poistetaan ensin bakteerien infektoima pulpakudos. Jäljelle jäänyt elinkykyinen pulpakudos suojataan ja peitetään paikka-aineiden yhdistelmällä.
Hyvin harvoissa hammasvahingoissa koira oireilee kovin merkittävästi. Tuore murtuma kuitenkin aiheuttaa aluksi kovaa kipua ja harrastuskoiralla tämän saattaa huomata puruotteen hetkellisestä heikentymisestä. Harvoin koira lopettaa syömistä murtuneen hampaan takia. Tulehdusriski on kuitenkin suuri jos murtumalinja on saavuttanut pulpayhteyden. " Pulpakudoksesta tulehdus voi levitä juuren kärjen kautta juurta ympäröivään luuhun ja juuren kärjen ympärille saattaa muodostua niin sanottu hammasjuuren paise, joka oireilee posken tai leuan turvotuksena. Tulehduserite voi työntyä paiseonkalosta kudosten läpi ihon pinnalle kulkevaan kanavaan. Joskus eläimen omistaja huomaa eläimen välttelevän kovempaa pureskelua tai pureskelevan vain toisella puolella suuta. Pureskelemisen välttäminen kipeän puolen hampailla lisää hammaskiven kertymistä niiden pinnalle. Joskus ero hammaskiven määrässä suun oikealla ja vasemmalla puolella on ainoa näkyvä oire kivusta. "
Koiran suuta ja puremiskäyttäytymistä on hyvä seurata tarkasti. Säännölliset hammastarkastukset ja hyvä suuhygienia edesauttavat suunterveyttä. Hammaskalustolle suurta tuhoa aiheuttavat monien koirien rakastamat tennispallot, jotka hiekkaisina tuhoavat hammaskiilteen ja saavat aikaan suurta kulumaa hammaspinnoilla. Myös hyvin puhtaaksi kalutut kovat luut ovat tavanomainen raateluhampaan murtuman aiheuttaja.
Pitäkää huolta koiran suunterveydestä ja tarkastuttakaa aina hampaiden murtumalinjat. Pulpayhteyttä on usein hankalaa nähdä paljain silmin ja hammastarkastukseen tarvitaan vaadittavat instrumentit.
Jokainen varmaan tietää miten tuskallista on hammassärky?
Lainaukset: http://www.sympaatti.fi/teemat
0 kommenttia:
Lähetä kommentti