sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Ääntely kuriin luopumisella?


Jo jonkin aikaa meillä on ollut Rokin kanssa ongelmana liika kiihtyminen saalispalkkauksessa. Palikat on levinnyt käsiin jo siinä vaiheessa kun koira on tiennyt patukan olevan treeniliivin taskussa. Vaikka kuinka olen palkannut maltillisesti, käyttänyt sekapalkkaa ja ollut hillitty, koira on alkanut vuotamaan äänellään. Vähintäänkin vinkumista on kuulunut ja yleensä käskyjen annosta on seurannut haukkumista ja kuumumista (lue pomppimista ja vasten hyppimistä). On sanomattakin selvää, ettei näin kiihkeässä ja hurjassa mielentilassa voi treenata kovin tavotteellisesti.

Jätin tämän asian hautumaan jokin aika sitten ja päätin, ettemme treenaisi enää kuin ruokapalkalla. Koira oli heti paremmin hanskassa kun namit toimivat motivaattorina. Tarkkikurssin myötä aloin paneutua luopumisharjoituksiin paremmin. Roki sai homman juonesta kiinni hyvin nopeasti ja kohta olimme tilanteessa, jolloin oli aika vaikeuttaa harjoituksia. Tiesin että lelut olisivat meille haaste. Kuitenkin sain yllättyä miten hyvin luopuminen alkoi sujumaan myös leluilla ja koira yleisti haluttua käytöstä jo muuallakin.

Tänään kaivoin pienen narulelun taskustani ja otin vähän seuraamista Rokin kanssa. Vietti kohosi hetkessä mutta suu pysyi kiinni. Rauhallisia palkkauksia, vähän hillittyä repimistä. Sitten muutama toisto ruokapalkalla jotta kierrokset olivat hallinnassa. Seuraaminen oli vietikästä ja hienoa useamman kerran. Sitten sain ideakseni ottaa luopumista lelupalkasta. Roki vaihtoi kiihkeän saalistajan roolinsa kuin taikasanasta rauhalliseksi ja välinpitämättömäksi. Sitä ei kiinnostanut minun heiluminen narulelun kanssa vaikka heittelin lelua ilmaan ja härnäsin. Vapautuskäskyllä koira pinkaisi lelun perään ja teki oitis muutamia tapporavistuksia.


Opin jälleen tämän pienen treenituokioni kautta sen, että minun on oltava aina askel edellä tuota TurboDieseliä! 😈 Ei auta haahuilu vaan treenit on suunniteltava huolellisesti ja siltikin on osattava improvisoida jos tiukka paikka tulee. Selkeästi mielenhallinta on kaiken A ja O junnun kanssa touhutessa ja omat aivot ei saa olla narikassa jos tahtoo, että tekemisessä on yhtään järkeä.

☆ LYHYT KERTAUS LUOPUMISESTA ☆
Kohteesta tai asiasta luopuminen on arkea helpottava asia. Se voi olla reaktiivisen koiran kanssa yksi hyödyllisimmistä työkaluista. Luopumista voi käyttää esimerkiksi kun koira tuijottaa ohikulkijoita, haukkuu, vaatii jotain äänellä tai vaikkapa yrittää sännätä jonkun liikkuvan perään. Meillä luopuminen on myös avain oikeaan mielentilaan. Koira on kiihkeänä ja haluaa saalistaa, tällöin saaliista hetkellisesti luopuminen tuo tilanteeseen rauhan ja on taas aikaa ajatella sen sijaan, että kouhottaa mennä viettinsä viemänä.

Luopumista on helpoin lähteä opettamaan koiralle ensin teknisesti (henkisesti) namin avulla ennen kuin liität siihen käskysanan. Aluksi on tärkeää, että koira on ehdollistettu naksuttimelle, sillä kehut tulevat yleensä aina myöhässä.

Aloita harjoittelu jollakin koirasi lempiherkuilla. Laita nami kämmenelle ja ole valmiina naksuttimen kanssa. Kun koira yrittää tavoitella namia laita kätesi nyrkkiin mutta älä vedä sitä pois. Älä välitä vaikka koirasi yrittää kaikin tavoin saada namia vaan odota, että se tekee pienenkin eleen jättäen käden rauhaan. Aluksi riittää että se vilkaisee vaikkapa sekunnin murto-osan muualle ja saa heti naksautuksen ja vapautus käskyn. Samalla nami kädestäsi tippuu lattialle. Aluksi on hyvä ettei palkka tule siitä kädestä josta vaadit koiran luopumaan.

Liitä käsky toimintaan vasta kun koirasi kykenee olemaan tavoittelematta avoimella kämmenellä olevaa namia. Meillä käskynä toimii "Jätä" ja tätä voi käyttää esimerkiksi tilanteessa kun taskusta tipahtaa patukka maahan tai ohi juokseva lapsi kiinnostaa koiraa.

Perusperiaatteena on iskostaa koiralle päähän se, että se saavuttaa haluamansa luopumalla asiasta ensin. Kaikissa tilanteissa koira ei voi palkinnoksi saada haluamaansa asiaa, mutta niitä tilanteita varten olisi hyvä olla ainakin runsaita kehuja varastossa. Vastaavia tilanteita olen harjoitellut helpoilla asioilla esimerkiksi metsälenkeillä. Jos koira tavoittelee vaikkapa keppiä maasta, sanon "jätä" ja palkkaan luopumisen taskussa olevalla namilla tai vaikkapa pallolla.

Tässä video, jossa tehdään Rokin kanssa luopumista lelulla ja namilla. Pystyn härnäämään koiraa ja tekemään sille ärsykkeitä ilman, että koira yrittää saada haluamaansa. Sitten vapautus ja äsken luovutettu asia onkin nyt palkka.

Palataan asiaan jossakin vaiheessa jälleen videoiden kera!

0 kommenttia: