maanantai 7. elokuuta 2017

Alkeiskurssin loppukoe ja kesäloma


Kesäloma alkoi heinäkuun viimeisellä viikolla ja siitä saakka ollaan oltu melkein koko ajan liikekannalla koirien kanssa. Ensimmäinen lomaviikko alkoi etsintöjen merkeissä, kun Rokilla ja minulla oli alkeiskurssin viimeinen treenikerta. Olimme kouluttajien kanssa sopineet jo aiemmin, että saisimme suorittaa tällä kertaa kaksi jälkeä: viimeisen 15min vanhennetun 300m jäljen ja kurssin loppukokeen (mikäli viimeinen jälki menisi läpi).

Roki oli aluksi taas vauhdikkaalla päällä ja jäljelle lähdettiin aikamoisella vauhdilla. Hieman ennen kulmaa huomasin koiran ottaneen suunnaksi aivan toisen kohteen kuin maalikoira. Hieman ihmeissäni menin liinan jatkona ja seurasin kun Roki paahtoi määrätietoisesti pientä jyrkännettä ylös. Kohta edessämme oli jyrkkä pudotus metsälammelle. Siinä reunalla sitten ihmettelin kun koira olisi aivan väkisin tahtonut hypätä jyrkänteeltä suoraan veteen. En keksinyt mitään muuta kuin sen, että painostavassa kelissä koiralle oli tullut niin kova jano, että se tahtoi veteen.

Aikamme siinä neuvotellessa tilanteesta Roki suostui jatkamaan hommia. Hetken se oli hieman ymmällään, mutta alkoi jälleen tarkastelemaan ilmansuuntia. Hieman korkeammalta kukkulalta se sitten otti hajun ja johdaati minut maalikoiran luo suoraan selän takaa. Ilmeisesti tämä "juomakeikka" oli vienyt huomion ja olimme menneet kulmasta ohi. Jälki oli silti hyväksytty ja pääsisimme vielä illan päätteeksi loppukokeeseen.
Loppukoe oli merkkaamaton 500m pitkä vanhennettu jälki. Koirakon oli selvittävä maaliin ilman sen kummempia neuvoja kouluttajan seuratessa jälkeä vierestä. Roki lähti taas vauhdikkaasti matkaan. Alku saattoi olla hankala, sillä metsässä oli jo useamman kerran tehty jälkiä saman illan aikana. Jostain kumman syystä Roki pyöritti minua vähän kuin ympyrää alkuun. En tietenkään tiennyt siinä vaiheessa, että meidän maalikoira oli tehnyt aiemmin toisenkin jäljen aika lähistöllä, joten tämä selitti koirani käytöstä.

Jälleen Roki nosti itseään kukkulan päälle ja lähti "hajun saaneena" tomerana viemään minua metsässä ripeään tahtiin. Pidin pään kylmänä vaikka huomasin koiran johdattavan minua jälleen metsälammen luo. Kirosin mielessäni ja ajattelin, ettei koe menisi läpi kun tämä tollo tahtoi vain veteen. Sain kuitenkin hillittyä hermojani ja seurasin kiltisti liinan jatkeena. Kohta Roki pysähtyi kukkulan korkeimpaan kohtaan ja haisteli ilmaa. Ihailtavaa oli nähdä kuinka koira otti tuulesta taas hajun korkeammalla kohdalla ja lähti jälleen matkaan. Lopulta mentiin luodin tarkkaan maaliin ja kurssikoe oli kirkkaasti läpi. Aivan mahtavaa!Heti seuraavana päivänä pakkasimme tavarat ja koirat autoon ajaen Savoon viettämään kesälomaa. Koirat saisivat olla paljon vapaana ja temmeltää mielin määrin. Olin minä pakannut treenikamatkin mukaan ja näyttelytamiteen elokuun Kuopio KV:ta varten.

Ensimmäinen päivä Juankoskella meni nopeasti. Aamupäivällä hyvin nukutun yön jälkeen lähdin koirien kanssa etsimään erästä kangasmetsää, jossa olin aikoinaan treenannut. Ei aikaakaan kun pysäköin auton ja päästin koirat suoraan metsään juoksemaan. Maisema oli niin kaunis punertavine mäntyineen ja vihreine mustikanvarpuineen.
 Helppokulkuiseen maastoon oli ihana tehdä esineruutu pitkästä aikaa. Kamu teki loistavaa työtä ruudussa ja löysi tarkasti muun muassa kotiavaimet ja hiuslenkin. Roki taas oli tehnyt esine-etsintää niin vähän, että päätin tehdä sille helpon "näkölähdön". Koira keskilinjalle istumaan ja vein esineen ruutuun hieman ylikorostetusti. Sitten sivulta lähetys ruutuun. Tämä harjoitus onnistui täydellisesti ja sain Rokille kolme onnistunutta suoritusta.

Lopuksi piilotin Kamun noin 300m jäljellä metsään, ajatuksena tehdä Rokille helppo palauttava jälki kurssikokeen jälkeen. Heti valjaat nähdessää poika tiesi mitä tuleman piti. Nenä heiluen se nuuski ilmaa kun menimme kohti lähtöpaikkaa. Nopea alkuhajun nuuskaisu ja kohta oltiinkin jo hyvällä vauhdilla menossa kohti maalia. Kulma meni hienosti ja noin 20m ennen maalia Roki pysähtyi merkkaamaan löydön. Pätevä pikkueläin!31.7.2017 Kamu täytti kokonaiset 8-vuotta ja saavutti näin veteraani-iän!
💙💙💙 
Elokuun vaihteessa vierailimme myös ihan maatilalla. Peltoa oli ympärillä vaikka kuinka paljon ja pihapiirissä oli myös komea "ruskea serkku", kolme vuotias saksanpaimekoira Max. Pojat eivät sen lähempää tuttavuutta viikonlopun aikana tehneet, sillä Maxista Kamu oli ehkä hieman pelottava ja Roki ei sitä pahemmin kiinnostanut.  Tilalta löytyi Rokin mielestä todellä jännittäviä otuksia, nimittäin laitumella ulkoilevia hiehoja. Muutamalla haukulla ja karvojen pörhistelyllä onneksi moisista otuksista selvittiin!
Lomailu Savossa päättyi Kuopion KV näyttelyyn. Kyseisellä näyttelyllä on minulle vähän tunnearvoa, sillä aikoinaan Kamu on sieltä saanut kolme sertiä, joista viimeinen oli viikko sen jälkeen kun poika täytti valionarvoon vaadittavat kaksi vuotta. Tuosta päivästä oli kulunut jo tovi ja nyt oltiin ensimmäistä kertaa veteraaniluokassa.

Roki oli ilmoitettu mukaan myös siltä varalta jos sertejä olisimme vielä tarvinneet. Nyt tuloksilla ei kuitenkaan ollut niin väliä.

Molemmat pojat esiintyivät hienosti, mutta PU-kehässä meni hieman pasmat sekaisin kun Roki juoksi Kamun edellä Mirvan esittämänä. Jostain syystä Kamu vinkui Rokin perään ja yritti kovasti kiriä välimatkaa. Juokseminen ei ollut kovin kaunista ja tuomari tiputti meidän kakkossijalle. Lopulliset tulokset olivat kuitenkin oikein hyvät! Iltäpäivän BIS-kehä oli Kamun osalta vauhdikas läpijuoksu. Tässä vielä molempien poikien hyvät arvostelut:

05.08.2017 KUOPIO KV / avoin luokka Harri Lehkonen AVO ERI, AVK1, SA, PU3, VARA-CACIB
"Kookas ryhdikäs uros. Hyvänmuotoinen pää, oikea-asentoiset korvat. Tumma pigmentti. Tasapainoiset kulmaukset. Hyvä ylälinja ja mittasuhteet. Oikea-asentoinen häntä. Tehokkaat liikkeet. Esiintyy itsevarmasti. Oikealaatuinen turkki"

05.08.2017 KUOPIO KV / veteraani luokka Harri Lehkonen VET ERI, VEK1, SA, PU2, ROP-VET
"Hyvin säilynyt 8v uros. Maskuliininen pää, oikea-asentoiset korvat. Erittäin hyvät ja tasapainoiset kulmaukset. Hyvät mittasuhteet. Kaunis ylälinja. Oikeanlaatuinen turkki, jossa hieman keksin väriä. Hyväasentoinen häntä. Tehokkaat liikkeet. Esiintyy itsevarmasti. ELL todistus esitetty hammaspuutoksesta."0 kommenttia: