Kuva on kuvituskuva luonnetestin hyökkäystilanteesta
Viime kesän arki halintaan videosarjassa lupasin pureutua myös toisten koirien ohittamiseen ja sen haasteisiin. Yleensä koiraohitusten ongelmien taustalla on jokin syy, joka tulisi tunnistaa koiran elekielestä ja käyttäytymisestä. Syyn tunnistaminen on tärkeää ajatellen tulevaa koulutusta.
Ajatellaan vaikkapa koiran pelkäävän toisia ohitettavia koiria ja haukkuvan niille siitä syystä. Tällöin haukkumisen tarkoitus on karkoittaa lähestyvää vierasta koiraa ja näin ohitustilanteissa usein käykin. Vastaantuleva koirakko häviää melkein yhtä nopeasti kuin oli ilmaantunutkin. Niinpä koiran karkoitushaukku saa jokaisen ohituksen jälkeen vahvistusta.
Kun tunnistamme koiran ongelmaksi esimerkkinä yllä mainitus pelon, osaamme lähteä toimimaan koulutustilanteissa oikein. Vastaehdollistamisella opetamme koiralle uudenlaista suhtautumista ja käytösmallia sen nähdessä vieraan koiran. Pelokas eläin saa tämän koulutusmetodin avulla tarvittua itsevarmuutta ja palkkioksi välimatkaa kohdattavaan koiraan (jota se haukunnallaan yleensä muutenkin haluaisi).
Lähden pureutumaan vastaehdollistamiseen pienien videoiden avulla. Varmistathan, että ymmärrät mitä vastaehdollistaminen tarkoittaa (tässä lisää). Videoiden häiriökoirana on käytetty lelua, joka saattaa olla täysin riittävä ärsyke voimakkaasti toisiin reagoivalle koiralle. Mikäli haluat aloittaa harjoittelun oikealla häiriökoiralla, muista valita koiraksi hyvin neutraali ja provosoimaton yksilö.
"Aluksi koira saa naksautuksen ja palkan katsoessaan ärsykettä. Tässä on hyvä pitää ärsykkeeseen sen verran suuri etäisyys, että koirasi pystyy katsomaan sitä haukkumatta. Tarvittaessa liiku poispäin kohteesta jos koirasi ei käänny naksautuksen jälkeen ottamaan sinulta palkkiota. Toisia pelkäävän koiran kanssa on hyvä myös naksautuksen jälkeen antaa koiralle palkkiona etäisyyttä ärsykkeeseen."
"Kun olet pystynyt harjoittelemaan edellisen videon tyyliin jo eri etäisyyksiltä hyvällä menestyksellä, voit siirtyä seuaavaan harjoitukseen. Tässä videossa odotan koiralta katsekontaktia sen huomatessa toisen koiran. Tässä on tavoitteena, että koira vain katsoo ärsykettä oikein noteeraamatta sitä sen kummemmin ja käännähtää sitten ohjaajan puoleen. Tällainen suhtautuminen ärsykkeisiin olisi ihanteellista arjessa ja siihen tulisi pyrkiä. Mikäli koira jää tuijottamaan kohdetta, voit odottaa hetken. Jos tuijottaminen jatkuu rauhallisen eleettömänä voit naksauttaa ja palkata koiraa (kohteen rauhallinen katsominen on aivan sallittua).
Jännittyneesti kohteen tuijottaminen ei ole hyväksyttävää ja silloin sinun kannattaa siirtyä harjoituksessa muutama askel taaksepäin."
"Kolmannen vaiheen voit aloittaa kun kaksi ensimmäistä sujuu hyvin ja häiriökoira voi jo liikkua hieman. Jos käytät videoiden tapaan aluksi lelukoiraa, voit siirtyä tähän harjoitukseen edellisten sujuessa hyvin.
Tässä on tavoitteena, että koirasi pystyy kävelemään kauniisti rinnallasi ja vilkaistuaan ärsykettä se kykenee taas keskittymään kävelemiseen/kontaktiin. Tässäkään tapauksessa ei haittaa, jos koira katsoo ärsykettä aluksi pidempään, kunhan katsominen on rauhallista, eikä saa aikaan koirassa voimakkaita tunteita. Jos tämä ei onnistu, palaa harjoituksissa taaksepäin."
Tässä on tavoitteena, että koirasi pystyy kävelemään kauniisti rinnallasi ja vilkaistuaan ärsykettä se kykenee taas keskittymään kävelemiseen/kontaktiin. Tässäkään tapauksessa ei haittaa, jos koira katsoo ärsykettä aluksi pidempään, kunhan katsominen on rauhallista, eikä saa aikaan koirassa voimakkaita tunteita. Jos tämä ei onnistu, palaa harjoituksissa taaksepäin."
Toivottavasti näistä pätkistä oli apua vastaehdollistamisen aloittamiseen.
Ärsykkeen ei harjoituksissa tarvitse olla välttämättä koira, vaan mikä tahansa "voimakkaista tunteita" herättävä asia.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti