sunnuntai 4. elokuuta 2019

Testissä Roborock 2


 

Ovatko robotti-imurit tulleet jäädäkseen? Laitteet kehittyvät huimaa vauhtia ja ovat jo ihan jokaisen ihmisen saatavilla. Hintahaarukka pyörii samoissa lukemissa kuin harrastelijalle tarkoitetut järjestelmäkamerat. Malleja, muotoja ja värejä on jo useita ja jokainen pystyy valitsemaan omiin tarpeisiinsa sopivan laitteen.

Minun kiinnostukseni robotti-imuriin lähti koiratalouden pienen hiekanmurun ja karvojen kertymisestä varsinkin ulko-oven edustalle. Tavallista imuria saisi heilutella joka harvasen päivä, jos mielii pitää lattiat siistinä.  Valkoisenpaimenkoiran karva on myös todella pitkää ja sitä irtoaa lähes aina.

Ensimmäisenä pääsin kokeilemaan Xiaomi Roborock 2 robotti-imuria, joka on muun muassa vuoden 2018 testivoittaja (Tekniikanmaailma). Sirosta ja suhteellisen pienestä ulkomuodostaan huolimatta tämä kodin pikkuapulainen on tehokas työmyyrä, joka jättää jälkeensä hyvin puhtaat lattiat. Imurissa on myös moppaustoiminto, joka ajaa asiansa niin sanottuna pölyjen pyyhkijänä ja pienten tahrojen poistajana lattiapinnoilta. 




Roborock 2 on alle 10 senttimetriä korkea ja halkaisijaltaan 35cm, niinpä se mahtuu yllättävän hyvin hyllyjen alle ja imuroi vaivatta myös sängynalusen, joka kuuluu ainakin itselläni ihan inhokkilistalle mitä imuroimiseen tulee. Roborock 2:n yläpuolella on hieman muusta rakenteesta poikkeava ”kansipuskuri”, eli puskuri, joka estää pääsyn mataliin paikkoihin. Samassa yhteydessä on myös laseretäisyysanturi, jonka avulla imuri suunnistaa asunnossasi ja välttää kiperimmät paikat.
Roborock 2:n alapuolella on kumipinnoitteiset renkaat. Renkaiden välissä on pääharja, joka suurimmaksi osaksi hoitaa pölyn päätymisen imurin sisälle. Imurin alaosassa on useita pudotusantureita, jotka auttavat imuria tunnistamaan korkeuseroja. Laite ei siis lähde esimerkiksi rappusia alas vaan osaa muuttaa suuntaa sopivasti ennen niitä. Oma kotimme on yksitasoinen, jota tätä ominaisuutta en ole päässyt testaamaan. Roborock 2:ssa on myöskin sivuharja, jonka tarkoituksena on kerätä pölyt pois aivan seinän reunasta asti, johon pääharja ei ylety.

Imurin päällä on siro kansi, jonka alla pölysäiliö sijaitsee. Säiliö on yllättävän pieni, joten tyhjennys täytyy muistaa tehdä vähintäänkin joka toisen imurointikerran jälkeen. Yhden koiran taloudessa, jossa neliöitä on reilu 60, tyhjennys on tehtävä viimeistään kolmen ajon jälkeen, jos haluaa välttyä imurin muistutuksilta. 


Robotti-imurin voit laittaa imuroimaan pelkällä napin painalluksella, mutta Xiaomin oma mobiilisovellus tuo imurin käyttöön aivan uusia ulottuvuuksia, joita et ilman sovelluksen lataamista pääse kokeilemaan. Kun yhdistät imurin WiFi-verkkoon ja lataat itsellesi sovelluksen laitteen käyttöä varten, pääset kokemaan robotti-imurin kaikki toiminnot. Sovelluksen avulla laite tekee kodistasi tarkan pohjapiirroksen, jonka avulla voit itse määrittää imurin eri toimintoja ja imurointi ajat. Sovelluksella voit jopa määrätä imurin imuroimaan olohuoneesi kaksinkertaisella teholla tai työskentelemään hiljaisessa tilassa vauvan nukkuessa.

Sovelluksen kanssa Xiaomilla on vielä tekemistä sen käyttömukaavuuden ja toimivuuden kanssa. Alkuasennuksessa sain harmaita hiuksia laitteen WiFi yhdistämisen kanssa. Hetken nettiä selatessani ongelmiin alkoi löytyä ratkaisuja: sovelluksen maavalinnaksi on laitettava Kiina, jotta sovellus löytää tämän kyseisen Roborock mallin. Eipä tulisi ihan heti mieleen!? Alkuperäisen pakkauksen manuaali on myös todella suppea, joten siitä ei ole mitään apua alkuasennuksen kanssa. Tämä sovellus kokonaisuudessaan on laitteen huonoin puoli.

Yksi parhaimmista Mi Home -sovelluksen kautta aktivoitavista ominaisuuksista on ”mattotila”. Tämän ominaisuuden ollessa päällä robotti-imuri tunnistaa automaattisesti matot ja laittaa lisää tehoja imurointiinsa, jotta myös matoista lähtisi ylimääräinen pöly ja lika. Testien perusteella mattotila toimii erinomaisesti ja Roborock 2 todella osaa tunnistaa milloin kyseessä on matto eikä pelkkä lattia.

Meidän taloudessamme matot ovat kaikki vähän erilaisia materiaaliltaan. Käytävämatot ovat kumipohjaiset ja hyvin paikoillaan pysyvät, olohuoneen matto on paksu karvalankamalli, kun taas terraarion edessä on ohut räsymatto. Kahdesta ensimmäisestä mattotyypistä Roborock selviytyy vaivatta, mutta ohuet räsymatot ovat sen heikkous. Imuri paahtaa mattojen yli rullaten ne alleen ja sotkeutuu niihin ikävästi. Myös sähköjohdot on syytä siirtää syrjään sen tieltä. 




HEIKKOUDET JA VAHVUUDET
- Suurin pettymys oli MiHome sovellus, jonka kanssa oli ongelmia alusta lähtien. Tässä suhteessa imurin käyttöominaisuudet kärsivät rajusti, joten valmistajalla on hyvä kehittämiskohde sovelluksessa.
- Pieni säiliökoko
- Ohuet/kevyet matot tuottavat ongelmia
- WiFi kantama heikko
+ Loistava akunkesto!
+ Ulkonäkö
+ Tarkkuus ja huolellisuus
+ Löytää hyvin latauspisteelleen
+ Laadukkaat harjat ja kumiosat
+ Ääni ja teho
+ Karvalankamattojen hyvä imuteho ja työnjälki
+ Menee hyvin kynnyksistä
+ Osaa liikkua myös hankalissa paikoissa

0 kommenttia: