maanantai 25. marraskuuta 2019

Vetotreeniä pennun ehdoilla


Meilä oli oikein mukava viikonloppu vetotreenien, näyttelytreenien ja sisaruspainien merkeissä. Niin mukavaa, että nyt olenkin sitten ilmeisesti vilustunut tai saanut muuten vain jonkun nuhakuumetaudin ja parantelen oloani kotosalla lämpimän juoman kera.

Haluan tässä tekstissä kertoa hieman meidän vetoharjoitteluista Uunon kanssa. Vetotreeni pennun kanssa jakaa mielipiteitä ja on olemassa "kuppikuntaa", joka ei edes näytä valjaita koiralle ennen kuin se on virallisesti luustokuvattu. Tämä ryhmä pitää koiran muutenkin aika pumpuliin käärittynä sen pentu- ja kasvuajan.

Pääasia tässä (ihan niin kuin muissakin lajeissa) harjoittelussa on se, että kaikki tehdään pennun ehdoilla leikkimielisesti ja ilman raskaita vastuksia. Valjaiden käyttö on ollut alusta saakka koiran ehdollistamista tiettyihin välineisiin. Valjailla saa mennä täysiä ihmisen edellä paikasta A paikkaan B.

Vetoharjoittelu pennun kanssa koostuu meillä seuraavista asioista:

  1. Pentu saa monipuolista liikuntaa erilaisissa maastoissa vapaana. Se oppii hallitsemaan kroppaansa ja kehittää tuki- ja liikuntaelimistöään.
  2. Sen kanssa on harjoiteltu lähetyksiä palkalle sekä minun luokseni, että pois minun luotani. Paimenen kanssa harjoitellessa pidän tärkeänä opettaa alusta saakka ohjaajan luota lähtemisen vahvaksi, sillä ovat aika "mammanpoikia".  Yleensä superpalkka on tullut mieheltäni ja minä olen vain kehunut Uunoa.
  3. Lähdöissä ollaan harjoiteltu alusta asti oikeaa mielentilaa ja focusta kohti maalia. Lähtölaskentaa otettu mukaan kolmesta alaspäin ja lähtökäskynä meillä "veto".
  4. Matkat lähdöstä maaliin juoksemiselle ovat olleet noin 30-50m. Aluksi palkkaaja oli aina näkyvissä, mutta harjoitusten edetessä Uunolle alettiin aika pian tehdä myös "tyhjälle" lähtöjä, eli palkkaaja oli piilossa mutkan takana.
  5.  Kun pentu oli tehnyt lähetyksiä sekä näkyvälle, että piilossa olevalle palkkaajalle, aloin ottaa mukaan juoksuhäiriön. Aluksi ihminen lähti hölkkäämään vain perään ja lopulta sen perässä sai pinkoa jo ihan täysiä.
  6. Kun pentu on kestänyt juoksuhäiriön, sillä on tehty satunnaisia "vetoja" myös joustoliinalla ja valjailla. Veto on ollut olematonta, lähinnä paineen tunnetta valjaissa, joten mitään juoksua kummempaa fyysistä rasitetta tästä ei vielä ole seurannut.
  7. Jo pennun kanssa tulee muistaa huolellinen lämmittely ja palautuminen pienistäkin harjoituksista. 


Treeni enimmäkseen vapaana juoksua ja palkan vahvistamista.

0 kommenttia: