lauantai 22. elokuuta 2015

Pennusta kehittyy nuorikoira

Äiti mää tuon tän!

Roki on jo 19vk vanha koiranalku. Hampaat vaihtuu kilpaa pentukarvan kanssa ja poika näyttää aika honkkelilta. Päivä päivältä olen alkanut pitämään sen luonteesta enemmän ja enemmän. Suurimmat riiviövimmat on saatu kitkettyä pois ja pennusta alkaa selkeästi huokua sellainen viisastumisen häivähdys. Luonnepuoli etenkin miellyttää minua kovasti. Roki on älyttömän reipas ja avoin, mutta samalla enemmän omantien kulkija kuin Kamu, ei niinkään läheisriippuvainen. Roki on myös selkeästi enoaan rauhallisempi, vaikkakin vilkas pentu vielä. Koira syttyy leikkiin ja muuhun aktiviteettiin mutta rauhoittuu tosi hienosti jo temmellyksien jälkeen ja käskystä.

Uusin liikkeemme on ollut nyt nouto. Roki on saanut harjoitella noudon alkeita ohjatun kapulalla, koska se on todella kevyt ja helppo kantaa. Pitoharjoituksia ollaan ahkerasti (jopa kolmena iltana) tehty ja hienosti poika hakee kapulaa ja vaihtaa sen palloon. Aluksi Roki oli vähän turhankin innokas kapulan suhteen ja halusi leikkiä sillä kuin lelulla. Niinpä päätin aloittaa ihan vaan rauhallisesti pitoharjoituksista. Laitoin pennun istumaan eteeni ja pidin vasemman käden sen leuan alla kun työnsin oikealla (jossa oli myös naksu) kädellä kapulan sille suuhun. Vasen käsi esti pentua pudottamasta kapulaa ja tuki samalla oikeaa otetta. Heti kun pentu piti kapulaa oikein tuli *naks* ja irti-käsky. Käsky siksi, ettei se vain sylkäise kapulaa vaan saa sihen luvan. Tämä toimi meillä loistavasti.

Sitten olen tehnyt noutokapulan kanssa sellaista vaihtoleikkiä, että heitän kapulan ja pentu hakee sen hirmuista kyytiä ja tulee luokseni vaihtamaan kapulan palloon. Tässä siis harjoitellaan kapulan hakua ja sen tuomista vauhdikkaasti. Roki on hienosti oppinut jo seisomaan kauempana kun kuvaan sitä itse. Alkuun tarjosi istumista melkein koko ajan, mutta naksuttimella hoksannut tämänkin hyvin. Ajattelin viedä pennun johonkin lähimätsäriin jos sellainen sattuu kohdalle, saadaanpahan harjoitusta kehäkäyttäytymiseen.

0 kommenttia: