tiistai 18. elokuuta 2015

Sairastuvasta päivää

 
 Kuva ei sinänsä kuulu tekstiin, mutta eikös ole komea 6-vuotias:)

Tulihan se sitten minuunkin, nimittäin kunnon kesäflunssa. Ja tottahan toki heti kun kelit ovat alkaneet lämmetä ja sää mitä kaunein. Nyt kun pysyn jo tolpillani ja kuume on laskenut, päätin kirjoitella ajatuksia vetämättömästä omistajasta ja virtaa täynnä olevista koirista. Itselläni flunssaoireet alkoivat viime perjantaina. Olo oli voimaton ja kurkkuun sattui flunssaa enteilevästi. Tomerana tyttönä en tietenkään välittänyt olosta vaan touhusin samaan malliin kuin ennenkin, töissä illan ja vielä myöhään koirien kanssa vähän treenailemaan ja ulkoilemaan. Lauantai aamuna kello soi 05.45 ja oli aika lähteä seuran järjestämiin Vepe kisoihin, tällä kertaa vain talkoilemaan ja valokuvaamaan. Jo aamulla olo oli viluinen ja hieman tukkoinen. Sulloin päälleni pitkähihaista ja fleecetakkia varmuuden vuoksi.Kahdeksan ja puolen tunnin paleltumisen (vaikka lämmintä oli yli 20) jälkeen olo oli aika surkea. Olin luvannut lähteä Suvin kanssa sunnuntaina treenaamaan koiria, jotka olivat jo ihan innoissaan pienestäkin tekemisestä. Treenit olivat aika laihat, sillä heitin Kamun pari kertaa ruutuun, höntsäilin pennun kanssa ja tehtiin yksi paikkis. Muuta en jaksanut. Kamu varsinkin oli selvästi kerännyt kierroksia muutaman päivän hiljaiselosta ja tuntui piippaavan jonkin verran innostuessaan. Paikkamakuussa pentu 4kk törötti paremmin kuin eno, joka kierrostensa takia ryömi varmaan kaksi metriä eteenpäin.

Sunnuntai iltana viikonlopun kisat ja treenit kostautuivat, vaikken ollut tehnyt juuri mitään muuta kuin seisonut ulkona. Kuume nousi ja olo oli sen mukainen. Maanantaina menin töihin kaikesta huolimatta, mutta muutaman tunnin jälkeen huomasin että taisi olla huono päätös. Tämä päivä onkin sitten mennyt täysin nukkuessa. Iltaa kohti kuume on laskenut ja ruokakin jo maistuu.


Kuinka sitten sairastaessa voi hoitaa koirien liikunnan ja vähentää energian kertymistä? Kun olen puolikuntoinen niin en todellakaan lenkitä niitä oman terveyden kustannuksella ja pitkitä sairaana oloa vain sen vuoksi, että "koirien tulee saada päivittäinen liikuntansa satoi tai paistoi". Sairaana mennään ne tarvittavat 3-5 pissalenkkiä mitä on pakolliset ja sit lorvaillaan. Omistaja lepää ja koiratkin lepää. Molemmat onneksi osaavat vetää aika helposti OFF-vaihteen silmään ja nauttia vaan rennosta olemisesta. Kamussa näkyy yleensä jo viimeistään kahden päivän jälkeen se, että voitais tehdä muutakin ku nukkua. Koira kiertää muutaman kierroksen tavallista enemmän rinkiä ennen kuin asettuu maate ja piippailee silloin tällöin. Onneksi mitään seinälle hyppimistä ei ole koskaan ollut. Tänäänkin heitin pojille isot puruluut ja nukuin itse kunnolla. Ei mitään ongelmaa.

Pidempinä sairasjaksoina olen Kamun kanssa tehnyt mielenvirkisteeksi sisällä pallon piilotusta ja hajutunnistusta purkeilla. Siinä ei itse tarvitse tehdä juuri mitään ja koira voi käyttää nenäänsä ja saa vähän energiaansa kulumaan. Pidemmät ulkoilut aloitetaan samaan tahtiin. Toipilaana en tosiaan ala heti fillaroimaan tai treenaamaan koiria kovin paljoa. Ne saavat jolkotella vapaana ja tehdä nenähommia sen aikaa että olen tervehtynyt kunnolla. Pennulle riittää hyvin aktivoimiseksi jokin uuden tempun opettelu tai joku muu pieni aktivointi.

Kuinka te aktivoitte koirianne sairastelun aikana? Alkaako Tessut hyppiä seinille, jos ei liikuntaa heru samaan malliin kuin tavallisesti?

1 kommenttia:

Elina / Vaihda vapaalle kirjoitti...

Kipeänä todellakin levätään itse. Koirat pärjää kyllä pari päivää pienemmälläkin aktiviteetilla. Olin itsekin juuri kuumeessa ja kyllä koirien ulkoilut hoitui yhtenä päivänä ihan meidän omalla pihalla ja sitten mies lenkitti niitä. Meillä kun on tuo piha, niin hyödynnän sitä heittelemällä nappuloita ympäri pihaa, niin kuluttavat kätevästi hieman energiaa niitä etsiessään.