perjantai 29. heinäkuuta 2016

Koiran ensiapupakkaus


Mitä koiran ensiapu- ja lääkekaapin sisältö tulisi olla jotta kotiensiapu onnistuu? Mielestäni tärkeimmät varusteet ovat hyvä desinfenktio-aine ja haavavälineet. Seuraavaksi ammattini puolesta minulla olisi pussi Ringeriä tai NaCl, nesteensiirtoletku ja muutama kanyyli. Nytkin lomalla niitä olisi tarvittu, mutta onneksi selvittiin säikähdyksellä. Kamu juoksi itsensä jonkinasteisen lämpöhalvauksen partaille ja meni todella heikkoon kunoon lomalla. Samalla se oli niellyt hiekkaa ja jouduin oksettamaan koiran kotikonstein. Onneksi selvittiin säikähdyksellä.

MEIDÄN LÄÄKEKAAPISTA LÖYTYY
>> Betadine-paikallisantiseptiliuos
>> Virbac Dermacon haavaspray
>> Vetramil Hunajavoide (haavat ja ihottumat)
>> Abilar pihkavoide (haavat ja ihottumat)
>> Sidetarpeet
>> Desinfiointi lappuja
>> Haavalappuja/ Taitoksia
>> Kuumemittari
>> Punkkipihdit
>> Silmien kostutustipat (?)
>> Helosan voide
>> Inupekt
>> KipulääkeVarsinkin kesällä kun koirien kanssa ollaan menossa ympäri maita ja mantuja, on riski haavereille suurempi kuin yleensä. On ampiaisia, käärmeitä ja muita vaaratilanteita. Vahingot eivät tule kello kaulassa ja niihin kannattaa varautua. Kesästä tulee kuitenkin nauttia ilman kokoaikaista pelkoa, että jotain sattuu. Suosittelen pakkaamaan reissuun pienen ensiapulaukun koiran ja itsesi varalle. Se ei paljoa vaadi. Tässä muutamia toiminta-ohjeita sattumien varalle.

Koiran oksettaminen tarpeen vaatiessa:
"Koira voidaan oksettaa, jos se on vastikään syönyt myrkkyjä tai vieraita aineita.  Älä okseta koiraa, jos se on päässyt syömään voimakkaita happoja tai emäksiä. Koiraa ei saa myöskään oksettaa, mikäli se on tajuton, eikä voi niellä. Jos et ole varma tapauksesta, älä okseta koiraa, vaan ota yhteyttä eläinlääkäriin. Oksettamista voidaan yrittää jos vieraan aineen syömisestä on alle tunti. Voit kokeilla seuraavaa ohjetta: Pyörittele pieni suolapallo n.1/2 tl suolaa ja ripaus vettä kämmenellä. Aseta suolapallo koira kitalaen takaosaan, siis mahdollisimman taakse nieluun. Tämä aikaansaa oksennusrefleksin useimmilla koirilla. Kertaa enempää ei saa yrittää, sillä mikäli koira saa liikaa suolaa, voi seurauksena olla suolamyrkytys."

Haavat:
1) Verenvuodon tyrehdytys. Paina haavaa kylmällä ja puhtaalla materiaalilla joka ei tartu haavan pintaan. Pidä haavakohtaa yläasennossa mikäli mahdollista.
2) Tarkasta onko haavassa vierasesineitä, kuten hiekkaa, tikkuja tai lasinsiruja. Huuhtele haava kylmän veden alla tai antiseptisellä (kirvelemätön) aineella. Betadinen laimennosohje: suhde noin 1:10 kunnes liuos on teen väristä.
3) Haavasiteen teko. Haavan päälle tarttumaton ja puhdas haavataitos joka kiinnitetään haavateipillä. Muista ettet sido liian tiukalle, jotta veri pääsee kiertämään normaalisti. Jos haava vaatii ompelua, ota yhteys Eläinlääkäriisi. Paras tulos saadaan kun haava ommellaan mahdollisimman pian.


Turvallista kesää ja nauttikaa! Kyyn purematapauksessa ota heti yhteys eläinlääkäriisi ja pyri pitämään koira liikkumatta. Ampiaisen pistoissa pistokohdan turvotessa koiralle voi antaa kyytabletin annoksella 1tbl 10kg kohti. Tarvittaessa ota yhteys eläinlääkäriin jos koiran vointi huononee.

2 kommenttia:

Koi kirjoitti...

Hyvä postaus! :)

Ronja kirjoitti...

Kiitos! :-) Toiveita saa esittää mistä haluaa lukea.