tiistai 30. elokuuta 2016

Emmi-Pet vai hammaskivenpuhdistus klinikalla?

Kaikki ovat jo varmasti kuulleet paljon puhutusta Emmi-Pet ultraäänihammasharjasta, jota mainostetaan stressittömänä vaihtoehtona kalliille eläinlääkärissä tehtävälle hammaskivenpoistolle? Emmi-Petiä kehutaan sen tarkasti tehdystä työstä ja siitä, kuinka se ei aiheuta kiillevaurioita ja eläimesi hampaat saavat uuden valkoisen ilmeen - tämä kaikki ilman nukutusta!

"Yli kolmevuotiaista koirista 80% ja kissoista 70% kärsii jonkin asteisesta tulehduksesta hammasta ympäröivissä kudoksissa. Tulehdus jaetaan vakavuuden mukaan lievempään gingiviittiineli ientulehdukseen ja vakavampaan parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdukseen. Gingiviitti rajoittuu nimensä mukaisesti ikeneen, mutta parodontiitille on tunnusomaista hammasta ympäröivä luukato. Tavallisimpia oireita ovat paha haju hengityksessä, ikenien punoitus ja verenvuoto, joskus suun raapiminen ja huulitulehdus"

© Helena Kuntsi-Vaattovaara, ELL, Diplomate of American Veterinary Dental College, Diplomate of European Veterinary Dental College, Eläinlääkäriasema Aniden.

Hammaskivenpuhdistus suoritetaan hyvinvarustelluilla klinikoilla aina inhalaatioanestesiassa. Eläin on nukutettuna, intuboituna ja sen nielu on vedeltä ja bakteeriaerosolilta suojattuna. Puhdistuksen suorittavat eläinlääkäri tai pieneläinhoitaja ja anestesia on aina valvottua. Puhdistus suoritetaan ultraäänilaitteella ja tarkoituksenmukaisilla hammasinstrumenteillä. Hammaskivenpoiston ja hammaspintojen kiillotuksen jälkeen suun todellinen kunto tarkastetaan hammastarkastuksessa ientaskumittaria ja kyrettiä apuna käyttäen. Jokainen potilas saa yksilöllisen hammaskartan ja tarvittaessa koko suu kuvataan hammasröntgenillä, mikäli epäillään esimerkiksi parodontiitin aiheuttamia hampaan tukikudoksen vaurioita tai hammamurtumia. Klinikalla hoitotyössä käytetty aseptiikka on kunnossa ja kaikki potilalle käytetyt instrumentit ovat steriilejä.



Koiran tai kissan suussa oleviin takaposkihampaisiin on mahdoton päästä tekemään kunnollista hammastarkastusta ilman eläimen rauhoittamista, vaikka lemmikki olisikin tottunut hyvin suun käsittelyyn. 


Hammaskiven muodostumista voi ehkäistä tehokkaalla kotihoidolla: päivittäinen hampaiden harjaus, suun tarkastus ja sopivasti pureskeltavaa. Hammaskiven muodostumisnopeudessa on kuitenkin yksilöllisiä eroja ja tehokkaastakin kotihoidosta huolimatta lemmikiltä voidaan joutua poistamaan hammaskiveä. Hammasharjat ja Emmi-Pet hoidot ovat varmasti hyvä ennaltaehkäisevä hoitokeino, muttei missään nimessä korvaa eläinlääkärin vuosittaista hammastarkastusta ja hyvää kotihoitoa. Toivon, että Emmi-Pet laitteen kanssa työskentelevät ihmiset ohjaavat lemmikit rohkeasti eläinlääkäriin jatkohoitoon. Omistajien on myös hyvä ymmärtää ero hereillä tehtävän puhdistuksen ja eläinlääkärin hammaskivenpoiston välillä.


Esimerkiksi tällainen tulos saattaa olla omistajan mielestä loistavaa, mutta todellisuudessa esimerkiki nuolella osoitettu hammas on ehdottomasti poistokuntoinen (hammas on enää kiinni juuren kärkiosalla ja bakteereilla on suora yhteys verenkiertoon). Tällainen aiheuttaa lemmikille suurta kipua.

Muistutuksena vielä se, ettei pelkkä hammaskivenpoisto aina riitä, mikäli ien on alkanut vetäytymään ja hampaan "kaula" paljastumaan. Hammaskivi on pelkkä näkyvä osa ja sen puhdistamisen jälkeen hampaat näyttävätkin puhtailta ja paremmilta. Tärkeää ja ammattitaitoista on osata tunnistaa myös oikea ienterveys ja mahdolliset heiluvat/murtuneet hampaat.

Ikääntyneiden lemmikkien kanssa kannattaa valita hyvinvarusteltu klinikka, jossa turvallisen anestesian perusteet ovat kunnossa. Suun tulehduksen kunnollinen hoitaminen on ensisijaisen tärkeää - iästä riippumatta. Erityisesti perussairailla (esim. sydänvika, munuaissairaus...) eläimillä suun terveydestä huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä niillä on suurentunut riski saada komplikaatioita suun tulehduksen seurauksena.

Tässä kuvassa vasemmalla olevalla aikuisella koiralla on jäljellä vielä maitokulmahammas. Irtoamattomat maitohampaat on syytä poistaa kirurgisesti (koska juuri ei ole resorboitunut), sillä ne voivat aiheuttaa pysyvään hampaaseen kiillevaurion ja pysyvän virheasennon. Oikealla koiralla on havaittavissa sekä hammaspuutoksia että vakava purentavirhe. Alakulmahammas pureutuu yläetuhampaan takapinnalle ja tilanne johtaa hoitamattomana näiden hampaiden pysyvään vaurioitumiseen. 


Lisää koirien ja kissojen parodontiitista voit lukea TÄÄLTÄ. 

7 kommenttia:

Miisu kirjoitti...

Tämä Emmi-Petin mainonta on ollut aika näkyvääkin tässä viimeaikoina, joten kiva nähdä kannanottoa aiheeseen myös täällä blogimaailman puolella :).
Itse en ole mikään eläinten suuhygienian asiantuntija, ja en tiedä kuinka koulutettuja nuo emmi-pet hoitoa tekevät henkilöt ovat, joten ennemmin vien koirani eläinlääkärille jos tarve tulee. -Eipähän ainakaan niin todennäköisesti jäisi tuollaiset ikävät yllätykset, kuten poistokuntoiset hampaat tmv ongelmat huomaamatta.

Ronja kirjoitti...

Minullakaan ei ole paljon tietoa heidän koulutuksestaan, mutta mainonta on ollut hyvin provosoivaa siihen suuntaan, että laite ja hoidot korvaisivat kalliit eläinlääkäri käynnin. Tosiasia kun on, ettei hereillä olevan koiran tai kissan suuhun pääse edes tekemään hammastarkastusta okeaoppisesti.

Emmi-Pet on varmasti hyvä kliinisesti terveelle suulle hammaskiven ehkäisyyn hyvän kotihoidon kanssa. :)

Anonyymi kirjoitti...

eli kyseessä on hammasharja joka puhdistaa plakkia tehokkaammin kuin normaalihammasharja

Anonyymi kirjoitti...

Toisaalta, missään ei tullut esiin, vaikka kuvien koirat olisi ohjattu eläinlääkäriin....Mikään laite, ei ihmisille tai eläimille suunnattu, ei korvaa ihmis-/eläinlääkäriä. Jos koiran hampaat ovat jo huonossa kunnossa niin se junahan meni jo - silloin ainoa oikea osoite on eläinlääkäri. Sen jälkeen laite on varmasti hyvä ennaltaehkäisemään suun ongelmia. Ja koiralle, jolle sitä aletaan käyttämään jo nuorena.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä koiraa ei voi enää nukuttaa, kun on sydämessä ongelmia, joten ostimme laitteen jolla ennaltaehkäisemme hammaskiven muodostumisen. Käytimme ensin koiramme eläinlääkärissä, jolloin poistettiin liikkuvia hampaita 8kpl.Näkyy noita laitteita jo olevan eläinlääkääreilläkin. Joten ei mielestäni ole huono laite ja saimme hyvän ohjeistuksen laitteen käytöstä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä koiraa ei voi enää nukuttaa, kun on sydämessä ongelmia, joten ostimme laitteen jolla ennaltaehkäisemme hammaskiven muodostumisen. Käytimme ensin koiramme eläinlääkärissä, jolloin poistettiin liikkuvia hampaita 8kpl.Näkyy noita laitteita jo olevan eläinlääkääreilläkin. Joten ei mielestäni ole huono laite ja saimme hyvän ohjeistuksen laitteen käytöstä.

Ronja kirjoitti...

Laite on varmasti mainio ennaltaehkäisemään hammaskiven muodostumista ja pienen plakin poistoon! :-) Onneksi myös ihmisten tietoisuus eläinten suunterveydestä lisääntyy ja sitä kautta ongelmat havaitaan usein jos varhaisessa vaiheessa.

Sydänvikainen on tottakai riskipotilas anestesiassa, mutta huonossa kunnossa olevat hampaat on suurempi riski kuin hyvin suunniteltu erikoisanestesia. Joten parohampaat on ehdottoman järkevää poistaa, vaikka koira olisikin riskiryhmässä. Kannattaa valita hyvinvarusteltu klinikka, jossa turvallinen anestesian suunnittelu ja toteutus on mahdollinen :)